Matinal St. Quirze Safaja (5/3/23)

Maria Sans ens ha portat, a uns 35 caminaires, pels termes de Sant Quirze Safaja i Sant Martí de Centelles, pels Cingles de Bertí, i tocant en algun moment els Bigues i Riells i el de Montmany Figaró.

A 2/4 de 9 ens hem trobat costat de l’església de Sant Miquel Sesperxes, al terme de Sant Martí de Centelles, amb els camps encara gebrats. Per una pista que segueix els cingles i per un corriol ascendent pel mig del bosc, hem anat  cap el sud en sentit Puiggraciós, entrant al terme de Sant Quirze i la comarca del Moianès, pel Coll del Oms i la Font del Pollancre. Tot seguit hem anat fins la casa de Barnils, en runes, habitada fa anys per la mateixa família de la casa amb el mateix nom de la fageda de Barnils, a l’altra banda del terme de Sant Quirze.

Agafant el GR-5 hem arribat a les cases de l’antic nucli de Sant Pere de Bertí, com Cal Magre, i Ca l’Escolà i l’església de Sant Pere de Bertí on hi ha un magnífic rellotge de sol a la paret. Allà la Maria ens ha explicat la història d’aquelles cases i les famílies que hi havien habitat i del actuals propietaris.

Tot seguit hem anat fins el castell del Bertí o Castell del Clascar, construït el 1928 en el mateix terreny on hi havia hagut la masia. Un castell mig buit per dins, amb aires de grandesa amb finestrals gòtics i mossàrabs, que de fet mai es va arribar a habitar i on els propietaris havien pensat fer un hotel. El castell està al costat d’un bosc de grans alzines que van sobreviure l’incendi de juliol de 1994. Allà hem esmorzat.

Després per un corriol hem arribat al Grau Mercader, que comunica el Bertí amb Puiggraciós, Figaró, L’Ametlla i La Garriga. Sota el grau, al Coll del Tripeta es trone els termes de Bigues i Riells i Montmany-Figaró.

Per un corriol al costat del cingle hem començat la tornada sentit nord. Corriol que segueix el límit geogràfic de l’altiplà del Moianès i del municipi de Sant Quirze, arribant després la pista de cotxes i a la Taula de Pedra, indret únic on passar una tarda contemplant el Montseny al límit de cinglera.

Continuant uns trams per la pista de cotxes, a moments per un corriol, vam passar pel costat del roc o cingle de La Trona, ja al terme de Sant Martí de Centelles i d’Osona, arribant pel volts de la una del migdia als cotxes a la pista asfaltada de Sant Miquel Sesperxes.

En total 12 quilòmetres i uns 325 metres de desnivell.

Moltes gràcies Maria!!!. Avui hem pogut gaudir  d’uns indrets desconeguts per molts de nosaltres !!!

Àlbum de fotos